Què és la toxina botulínica

La toxina botulínica

La toxina botulínica és una neurotoxina que ve d'un bacteri anomenat clostridium bolutinum. Aquest bacteri, a dosi alta, pot causar una malaltia coneguda com a botulisme: paràlisi muscular del cos sencer. Una de les marques més conegudes de la toxina botulínica és el bòtox.

Història

Històricament, l'ús de la toxina botulínica es va desenvolupar dins l'àrea de la medicina, més concretament, en neurologia. S'utilitzava per controlar els espasmes musculars i distonies musculars (contraccions musculars involuntàries, sostingudes o intermitents) en pacients que presentaven aquests desordres musculars i nerviosos. S'injectaven grans quantitats de toxina per disminuir aquests espasmes.

Usos del bòtox o toxina botulínica

La infiltració local de bòtox o toxina botulínica s'usa en tractaments eficaços per a problemes relacionats amb espasmes musculars com, per exemple, distonia focal, espasme hemifacial, rigidesa muscular, espasticitat després d'un ictus, accident vascular cerebral i torticoli. També s'utilitza per a problemes relacionats amb la sudoració (hiperhidrosi) i l'excés de producció de saliva (sialorrea), inhibint-ne la secreció.

Un dels usos més freqüents del bòtox o toxina botulínica és dins del món de l'estètica, sent la regió de la cara i els llavis la zona més triada. L'efecte del bòtox sol durar entre 3 i 6 mesos, fet que implica una segona dosi en un any.

Bruxisme i bòtox

El bruxisme és una activitat muscular repetitiva que es caracteritza per prémer o grinyolar les dents o pressionar o empènyer la mandíbula. En persones sanes no es considera perjudicial. En un altre post us parlaré més detalladament sobre el món del bruxisme, però és important entendre que l'origen del bruxisme és central (sistema nerviós central) i no perifèric (muscular), que és on actua el bòtox: al múscul.

L'ús del bòtox o toxina botulínica per al tractament del bruxisme neix d'un concepte errat del qual la majoria de les persones (i professionals de la salut) pensen: aturar la força amb què el pacient està tenint els esdeveniments del bruxisme és la solució. En realitat, la solució és aturar els esdeveniments del bruxisme. T'expliquem com tractar el bruxisme en els següents posts.

On es punxa el bòtox?

En el bruxisme, el bòtox o toxina botulínica se sol col·locar als principals músculs de la masticació com són el masseter i el múscul temporal. La durada del seu efecte és de 3 a 6 mesos, per la qual cosa habitualment en persones bruxistes severs se solen fer 2 dosis a l'any per mantenir els seus efectes i beneficis.

Bòtox i Bruxisme: Conseqüències i perills

Algunes de les principals conseqüències i efectes que té en punxar bòtox o toxina botulínica a la musculatura de la cara (músculs masseter i temporal) per tractar el bruxisme són les següents:

Disminució de la contracció muscular

La principal característica del bòtox és abaixar el grau de contracció del múscul, és a dir, paralitzar-lo lleument, el relaxa. El pacient amb bruxisme experimentarà una disminució de la força en mastegar, però no una disminució de la seva freqüència.

Creació de fibres musculars febles

En treballs en animals s'ha observat que dosis grans o repetides de bòtox, després de 3 a 6 mesos, el múscul crea noves prolongacions nervioses molt més febles, de manera que el múscul esdevindrà progressivament menys eficient i feble.

Alteracions de la cara

Sabem que l'efecte muscular sol durar de 3 a 6 mesos, aleshores en un any rebràs 2 aplicacions. Si aquest mecanisme de creació de prolongacions nervioses més febles es manifesta després de l'aplicació de la toxina, vol dir que el pacient va tenir noves prolongacions nervioses però febles. En un termini relativament curt, potser aquestes aplicacions repetides poden fins i tot deixar el múscul paralitzat totalment, o tenir problemes amb la masticació, deglució, parlar o perdre to muscular de la cara.

Atròfia muscular

El cos és savi. Tot teixit que no funciona adequadament d'atròfia. Si la toxina afecta el funcionament dels nervis que contrauen i mouen els músculs de la masticació, el múscul pararà de contreure's, deixarà de fer les seves funcions i s'atrofiarà.

Creació de greix

El sistema fisiològic actua infiltrant greix (teixit adipós) als espais que la toxina ha creat entre les fibres febles que li queden al múscul. Més enllà de l'estètica, a la llarga això pot comportar problemes de mastegar, deglució...

Modifica l'os

El teixit ossi necessita un estímul diari per a la seva reabsorció i per afavorir el creixement propi. Si el múscul tendeix a estar paralitzat, la relació múscul - os es veurà afectada alterant la producció de pinyol i descalcificant-se, tornant-se més porós, més feble, més fracturable.

 

Bòtox i Bruxisme: Recomanacions

Aleshores, malgrat que el bòtox o toxina botulínica pot ser una eina que pot ser útil per disminuir la força de contracció muscular, és important conèixer totes aquestes possibles conseqüències per decidir utilitzar-la. Segons la nostra experiència, si tens bruxisme recomanem l'ús del bòtox en aquestes dues situacions:

  • Pacients que han passat per un accident vascular cerebral (AVC): En aquests casos pot haver-hi molta dificultat per aconseguir tornar a mastegar i obrir la boca, afectant i molt la qualitat de vida.
  • Pacients amb bruxisme sever (trencar les fèrules de descàrrega, trenquen les corones, pròtesis i dents). En aquests casos, serà important l'aplicació de toxina botulínica 15 dies abans del dia de la instal·lació de les pròtesis o cirurgia dels implants o de la càrrega immediata. Per què 15 dies abans? Perquè la toxina té un efecte ascendent, després de 14 dies injectada arriba a estar al 100% del seu efecte. L'objectiu és protegir les pròtesis i els implants. Aquest efecte de protecció pot durar fins a un mes aproximadament.

Què fer si tinc bruxisme?

Us recomanem que consulteu un especialista en trastorns de l'articulació temporomandibular, dolor orofacial o de l'ATM perquè pugueu valorar, diagnosticar i crear un camí terapèutic adequat. A la nostra pàgina pots demanar la teva cita presencial o consultar els diferents serveis en línia. Trobar la causa del bruxisme és la clau per tractar-lo

Moltes vegades, el treball multidisciplinari entre dentista, fisioterapeuta, osteòpata, estomatòleg i medicina del son és necessari per abordar objectivament el bruxisme. És per això que us recomanem que consulteu diversos d'aquests professionals per entendre el bruxisme i tenir un tractament eficaç.

Roger Montsant

En línia

Roger Montsant

Hola, en què et podem ajudar?

17:11