Dolor orofacial i crani-cèrvic-mandibular

Els nostres serveis de dolor orofacial, mandibular i cervical

A la consulta comencem la casa pels fonaments. Per això conèixer l'estructura, l'anatomia i el cos humà ens aportarà un sòlid diagnòstic i eix terapèutic. La nostra filosofia de treball slow therapy ens fa ser més humans i precisos a les nostres accions i obtenir els resultats esperats.

El crani, la mandíbula, l'articulació temporomandibular o ATM, les espatlles i les cervicals són peces unides entre si que es comuniquen entre ells i amb la resta del cos de moltes maneres. El nostre objectiu és conèixer com aquestes comunicacions originen un desequilibri i repercuteixen en la vostra salut, en el vostre motiu de consulta.

Imatge extreta de la tesi doctoral del Dr. Roy Latouche
Imatge extreta de la tesi doctoral del Dr. Roy Latouche

Figura 3: Aquesta figura representa l'esquema dissenyat per Brodie, per explicar l'equilibri mecànica neuromuscular entre les regions craniocervical i craniomandibular (Brodie, 1950; Thompson and Brodie, 1942).

"Estem especialitzats en trastorns temporomandibulars, en bruxisme i qualsevol alteració relacionada amb el crani i la mandíbula"

cita roger montsant

Tenir el cap al seu lloc és important, per això ens encanta conèixer al detall les relacions entre cap, mandíbula, dents i mossegada, hioides, músculs, fàscies i articulacions. Format pel sistema estomatognàtic, l'articulació temporomandibular, la mandíbula i la boca són un captor postural clau a la salut.

Què veuen els nostres ulls quan acudeixes a consulta amb algun trastorn temporomandibular?

Cap:

Us heu fixat si a les fotos sempre sortiu amb el cap inclinat o girat? Les tensions musculars i hipomobilitats cervicals poden afectar no només el vostre coll, sinó també els còndils mandibulars, boca i ATM. Revisem la vostra columna, les sutures cranials i les seves relacions amb el sistema nerviós autònom.

Mandíbula:

Us sona la mandíbula o té sorolls articulars en obrir i tancar la boca? Dolor a la boca o ATM? Conèixer la dinàmica mandibular i objectivar les troballes permetrà conèixer si té una disfunció muscular, articular, degenerativa o mixta. Realitzem un examen extremadament complet i utilitzem diverses eines per mesurar i quantificar els resultats. D'aquesta manera podrem conèixer detalladament l'evolució del tractament.

Dents:

Tot i que no hi ha evidència entre la relació de dents i patologia de l'articulació temporomandibular o ATM, és interessant conèixer el posicionament dental per conèixer possibles interferències oclusals i la seva relació amb el nervi trigemi i nervi vague, amb els ossos facials com amb el maxil·lar superior, malar i etmoides.

Hioides:

Deglutir, empassar, parlar, comunicar-nos, fer un petó, somriure. L'os clau és el hioide. La seva relació amb la llengua, amb músculs i fàscies del coll i la mandíbula és clau per entendre la seva salut bucal, de l'ATM, cranial i cervical.

Columna:

Les vèrtebres cervicals, toràciques i lumbars juguen un paper important en els trastorns termporomandibulars. Hi ha associacions entre alteracions cranials, cervicals i de l'articulació temporomandibular amb la síndrome del cap avançat, gepa dorsal, escoliosi mal adaptada. L'estructura governa la funció i la funció governa també l'estructura. No és estrany que hi hagi evidència científica sobre com alteracions viscerals com el reflux gastroesofàgic o disfuncions hormonals afecten l'articulació temporomandibular.

Musculatura i articulacions:

Connectors entre ossos, generadors de mobilitat. Són responsables de manifestar alteracions del moviment, dolor, inflamació i compensacions. Explorar els músculs i les articulacions en l'àmbit local, però també conèixer aquells allunyats del focus del problema aportarà una visió més real del problema.

Coordinación y control motor:

Si mou els braços nota com es mou lleugerament el cap? En obrir la boca al màxim nota com el cap se'n va cap enrere? El cos sempre busca optimitzar recursos, gastar poca energia i ser eficient. Necessitem valorar si aquest és el vostre cas. Farem proves i testos ortopèdics, test de control del moviment del cap i test en relació amb els moviments dels braços per prescriure treball actiu, conscient i a poc a poc. Treballem en sincronia amb la nostra filosofia slow therapy.

Captors posturals:

Portar ulleres li ha millorat el cansament o el mareig? Les plantilles dels peus han contribuït a millorar el mal d'esquena o de genoll? De vegades serà interessant analitzar i valorar els peus i els ulls (i d'altres captors) com a elements posturals que puguin afectar el cap, la mandíbula.

 

"El nostre nou concepte TMCI ens diferencia: Som especialistes en teràpia manual crani-cèrvic-mandibular integrativa (TMCI). L'abordatge biopsicosocial del dolor juntament amb la regulació del sistema nerviós autònom aporta perspectiva i enfocament"

roger montsant cráneo

Què són els trastorns temporomandibulars (TTM)?

Els TTM són un subgrup de trastorns musculoesquelètics relacionats entre si que impliquen la musculatura masticatòria, l'articulació temporomandibular ATM i les estructures associades. Representen la causa més important de dolor no dental a la regió orofacial. És per això que, de vegades, és necessari el treball multidisciplinari amb dentistes, maxil·lofacials i odontopediatres.

El New England Journal of Medicine descriu els TTM com un subgrup de dolor craniofacial que inclou l'ATM, patologies musculars i articulars associades a disfuncions del cap, la mandíbula i el coll. Pacients amb trastorns temporomandibulars o de l'ATM presenten sovint dolor, limitació del moviment o asimetries de mandíbula i sorolls mandibulars. A més, poden presentar mal d'oïda, acúfens, mal de coll i cefalees.

En quins casos anar a una sessió de tractament de l'ATM?

Ens prenem el temps necessari per preguntar, avaluar i tractar amb qualitat el seu problema mandibular i cervical.

  • Cap: Mal de cap, cefalea o migranyes, sinusitis i rinitis.
  • Mandíbula: Sorolls articulars, espetecs de l'ATM, dolor mandibular, bloqueig mandibular, dolor en despertar, mossegar-se sempre la llengua, aftes bucals.
  • Cervicals: Dolor cervical, mal de coll, torticoli, wiplash i accidents de cotxe.
  • Respiració: Apnees, SAHOS, fèrules d'avenç mandibular, reflux gastroesofàgic i disfuncions digestives.
  • Hioides: Problemes en la deglució, respiració, baveig, alteracions en la masticació.
  • Llengua:  Fre lingual curt, Anquiloglosia i post-frenectomies
  • Traumatismes: Fractures mandibulars, processos pre-postcirurgies maxil·lars o qualsevol estructura de la cara, artrocentesi, toxina botulínica (feu clic aquí per saber-ne més).
  • Bruxisme: Som especialistes en el bruxisme. No es considera una patologia sinó una conseqüència. T'ajudem a desemmascarar els seus mites i a descobrir les causes reals per tractar allò que ho produeix.

"Som especialistes en bruxisme: coneixem els seus orígens, sabem com desactivar-ho. Hem creat un protocol innovador de valoració i tractament"

Acudir a professionals especialitzats en trastorns temporomandibulars i dolor orofacial i craniomandibular és clau per a un abordatge professional, amb garanties d'èxit. De vegades, el treball multidisciplinari és necessari juntament amb logopedes, odontòlegs, fisioteràpia respiratòria, metges maxil·lofacials, digestòlegs, otorrinolaringòlegs, especialistes en lactància materna, psicòlegs, entre d'altres.

Roger Montsant

En línia

Roger Montsant

Hola, en què et podem ajudar?

15:51