Dolor crònic

Dolor crònic

Els nostres serveis davant del dolor crònic

Tenim clar que el dolor pot paralitzar el cos, la ment i modificar-ne el caràcter, la forma de pensar i d'actuar.

Però també en podem aprendre. Per aquesta raó, hem d'entendre què és en realitat el dolor: les característiques i els factors que l'envolten i l'activen. D'aquesta manera, podrem fer front amb garanties al problema i trobar, junts, una solució.

 

"Coneixement és poder. Millorar la teva salut depèn de comprendre què és realment el dolor i identificar tots aquells factors que l'activen. Modificar conductes, canviar pensaments"

roger montsant

Segons la IASP (Associació Internacional de l'Estudi del Dolor), el dolor és una experiència sensorial i emocional desagradable associat amb un dany tissular real o potencial. Observem que parla d'experiència sensorial (percebuda pel cos) i emocional (emoció pot generar dolor físic), i el mal pot ser tant real (un traumatisme, un tall, una hèrnia, un problema digestiu o intestinal) com a potencial (no existeix un dany real).

Tipus de dolor:

El dolor modifica la manera de pensar i actuar.

Un mateix pot creure que el dolor pot limitar-lo, invalidar-lo i haver d'adoptar "una conducta anti", on la ment limita les accions i la funcionalitat del dia a dia. Anti moviment que fragilitza la ment i el cos, anti socialitzar que genera por de relacionar-se i del que diran, anti resilient sent menys capaç de supercircumstàncies adverses i ser menys adaptatiu... Però en realitat, el dolor aporta informació per preservar la salut.

"El dolor no és lineal, és cíclic. Tenir dolor, tenir recaigudes no és sinònim a empitjorar; al contrari, és habitual tenir millors i pitjors dies. El que és important és aprendre del camí de l'aprenentatge per construir una base sòlida de coneixement i conducta saludable".

Imatge extreta del llibre “Explicant el dolor” de D.Butler
Imatge extreta del llibre “Explicant el dolor” de D.Butler

Dolor Nociceptius

El més freqüent. Apareix per un dany real o potencial a un teixit que no sigui un nervi. S'activen els nociceptors a causa d'estímuls mecànics (per exemple, un cop, una caiguda), tèrmics (exposició llarga a la calor, al fred...) o químics (externs al cos com a ortigues o al·lèrgens, o internes al cos com a substàncies químiques alliberades per cèl·lules).

Dolor Neuropàtic

Causat per una lesió o malaltia del sistema nerviós somatosensorial. Associat a sensacions anormals a la mà, braç, cama, esquena o cap del tipus formigueig, parestèsia, cremor, hipersensibilitat al fred, punxant, sord, lacinant, elèctric.

Més informació sobre el dolor punxant aquí.

Dolor Nociplàstic

Sorgeix de la nocicepció alterada tot i que no hi hagi evidència clara de mal en un teixit que sigui el causant del dolor. És una percepció i no una lesió real. Hi ha una resposta exagerada o augmentat als estímuls sensorials dolorosos i no dolorosos i pot estar associat a sensibilització central, fatiga, alteració del son i trastorns digestius, hipersensibilitat a estímuls ambientals, ansietat i depressió.

Més informació aquí.

Dolor mixt:

Superposició dels diferents tipus de dolor. Poden actuar simultàniament per causar dolor a la mateixa àrea del cos. Per exemple, en fer-te un esquinç al turmell, després de la rehabilitació i millora, pot persistir una sensibilitat diferent del peu i certa adaptació a la teva manera de caminar.

Empoderament

És la clau per al maneig del dolor, ja que pot ser molt limitant físicament i mentalment. Seleccionar i combinar estratègies terapèutiques juntament amb el moment de la seva implementació i dosificació segons l'estat actual de salut. Conèixer la fase en què es troba el nostre pacient i ajustar aquestes estratègies, ajustar-ne les expectatives. Passar a l'acció conscientment.

Imatge extreta del llibre “Explicant el dolor” de D.Butler
Imatge extreta del llibre “Explicant el dolor” de D.Butler

Quines eines utilitzarem per tractar el dolor?

 • Raonament clínic: Establir un diagnòstic, prendre decisions i definir plans de tractament segons l'ordre cronològic dels esdeveniments i els antecedents de salut.
 • Empoderament: Educació en salut. Guiar a la recerca de l'autocontrol del seu cos, de la seva ment per autogestionar el dia a dia i guanyar qualitat de vida.
 • Modificació d'hàbits i conductes: Generar canvis petits per provocar adherència al tractament i fer partícip el pacient d'una manera activa en tot el procés.
 • Desmitificació: Desfragilitzar conceptes i conceptualitzar-ne la realitat. Adquirir coneixement cap a el fet objectiu, real i prendre consciència en avançar.
 • Exercici terapèutic i global: Combinació d'exercici general que motivi i generi adherència al tractament juntament amb exercici específic de control corporal.
 • Regulació SNA: Conèixer l'estat del sistema nerviós autònom i els seus camps receptors alterats ens ajudarà a optimitzar totes les funcions internes relacionades amb el dolor, el sistema immunitari, l'ansietat i l'estrès, la inflamació i altres funcions essencials. Modificar hàbits per crear contingut nou.
 • Exercici respiratori: Un cop conegut l'estat del sistema nerviós autònom, podrem pautar exercicis i dinàmiques respiratòries individualitzades. Modular el sistema nerviós simpàtic i treballar el sistema nerviós parasimpàtic.
 • Teràpia manual: La teràpia manual ortopèdica i la teràpia manual osteopàtica unides per treballar la propiocepció, la regulació vegetativa, millorar la sensació i percepció del to muscular i generar placebo. Tot importa, hem d'aprofitar tots els beneficis.
 • Regulació rellotges biològics: Recuperar allò que evolutivament ens ha fet humans, adaptables a l'entorn i ens ha aportat salut i modificar allò que ens perjudica i desadapta: ens fa menys humans. Recuperar el concepte de reancestralització i posar en hora els rellotges biològics.
 • Somni i Digestions: Els bàsics de la salut. Dormir bé i anar bé al bany són bàsics. Com ho millorem? La combinació de teràpia manual, reajustament del sistema nerviós autònom, sincronitzar els teus rellotges circadians i modificar conductes desadaptatives.
 • Treball Multidisciplinari: Treballar amb altres professionals aportarà valor i ajudarà a crear objectius reals. Segons el cas, treballar amb psicòlegs, nutricionistes, llicenciats de l'activitat física, instructors de ioga i mindfulness...

Quin tipus de dolor tractem?

Dolor muscular:

Cervicàlgia, mal de coll, mal d'espatlla, lumbàlgia, dorsàlgia i tota mena de problema muscular.

Dolor articular:

Artritis, artrosi, hèrnies discals, condromalàcia rotuliana.

Cap:

Cefalees, migranyes, sinusitis, trastorns temporomandibulars, bruxisme, vertígens, accidents de cotxe, wiplash.

Calaix de sastre:

Fibromiàlgia, dolor compartimental, túnel del carp, síndrome de Quervain, ansietat, depressió, estrès.

Digestius:

Síndrome de crohn, restrenyiment, digestions lentes, gasos, inflamació intestinal, reflux gastroesofàgic

Roger Montsant

En línia

Roger Montsant

Hola, en què et podem ajudar?

16:29