Blog

La Migranya

21/08/2023

La migranya és un tipus de cefalea molt comú. Descobreix-ne la definició, els orígens, la tipologia i els tractaments.

La Migranya: Què és?

Avui dia, tenir dolor a la zona cervical i trapezis és una cosa molt comuna, així com tenir mal de cap. A l'article anterior et parlo d'un dels dolors més freqüents, però no ens hem d'oblidar d'un altre tipus de mal de cap: LA MIGRANYA

 

migranya

 

La migranya és el motiu neurològic de consulta més freqüent. És per aquesta raó que és molt important conèixer quins mecanismes la produeixen així com les seves opcions de tractament.

 

Prevalença

La Migranya és una cefalea d'origen primari (sense causa demostrable que justifiqui el mal de cap) a causa d'un mal funcionament del sistema nerviós central. La migranya es dona entre l'11% de la població. Per aquesta raó, ha portat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a incloure-la entre els trastorns més incapacitants.

Espanya hi ha més de quatre milions de pacients migranyosos sent tres milions de dones en edat fèrtil. Tot i que sembla no haver-hi relació entre la migranya i el sistema hormonal, suggerim que sigui objecte d'estudi a clínica, ja que l'evidència clínica, encara sense evidència, no s'ha de rebutjar.

Segons un estudi del 2015 sobre la càrrega que les malalties suposen al món, la migranya és el tercer trastorn més prevalent i la setena causa d'incapacitat mundial.

Segons un estudi del 2015 sobre la càrrega que les malalties suposen al món, la migranya és el tercer trastorn més prevalent i la setena causa d'incapacitat mundial (la segona dins de les patologies neurològiques, només per darrere de l'ictus). Aquí us mostro una taula com a exemple sobre percentatges poblacionals.

 

Per què tinc migranya?

connexions del cervell

Hi ha molts factors que poden predisposar a tenir migranya així com algunes hipòtesis més o menys plausibles. En primer lloc, hi pot haver un component genètic de la denominada migranya hemiplègica familiar (mutacions del gen Cacna1aAtp12Scna1a);

Un altre factor de la migranya amb aura és la depressió cortical propagada (alteració del sistema nerviós central acompanyada de canvi del calibre vascular i del flux sanguini, alliberament de mediadors químics com potassi, protons, prostaglandines, glutamat i òxid nítric (aquests dos últims són excitatoris) ).

Aquesta alliberació química activa les terminals trigeminals que envolten els vasos meninges desencadenant el dolor migranyós.

L'alteració del sistema trigèminovascular és un altre factor determinant. Té receptors sensitius localitzats a la duramare i al nervi trigemin. Aquest nervi cranial té diverses branques sensitives i motores i dona innervació d'estructures de cara, cap, ull i llengua. A més, està en relació amb les vèrtebres cervicals altes pel nucli caudal.

Per aquest motiu, una alteració d'aquest sistema ens pot donar l'aparició d'alteracions visuals com l'aura, les alteracions de la parla i el dolor a la musculatura de la cara i el cap.

La sensibilització central és un altre factor molt important en processos de dolor de llarga durada i de migranya. Es desencadena per estímuls sensitius procedents de nociceptors perifèrics, sensibilitzats, que afecten les neurones d'ampli rang localitzades al nucli caudal del trigemin que arriba fins a les primeres vèrtebres cervicals.

Es manifesta per alodínia (dolor provocat per un estímul normalment no dolorós com per exemple, la migranya que empitjora amb l'exposició a la llum), hiperalgèsia (resposta exagerada al dolor davant d'un estímul que en condicions normals ja és dolorós), hiperpatia reacció dolorosa anormal davant estímuls repetitius, dolorosos o no dolorosos juntament amb un llindar augmentat al dolor)

En resum, podríem dir que la migranya es produeix per diversos factors, sent en la majoria dels casos alteració d'estructures del sistema nerviós central com és l'hipotàlem. Hi ha diverses teories sent algunes d'elles la que hi ha certs estímuls que poden influir en un cervell més susceptible i provocar canvis cel·lulars i moleculars desembocant atacs de migranya.

 

Com saber si tinc migranya

Dona amb migranya

L'examen general de la primera visita és molt important i ha d'incloure revisar: tensió arterial i freqüència cardíaca, auscultació cardíaca, examen d'estructures perifèriques com són sinus paranasals, artèries, musculars paraespinals i l'articulació temporomandibular o ATM.

A més, és important fer una bona exploració física de la regió cervical per conèixer la qualitat i quantitat de moviment així com palpar la seva sensibilitat. De vegades, realitzar estudis complementaris és necessari com podria ser una ressonància magnètica, un estudi d'hipercoagulabilitat o electroencefalografia. La unió dels dos professionals neuròleg i fisioterapeuta poden ser un bon tàndem terapèutic.

 

Classificació

Segons la nova classificació IHS (International Headache Society) la migranya pot dividir-se en tres subtipus: migranya sense aura (80% dels casos), amb aura (20% amb/sense pròdroms) i "crònica".

Diagnosticar la migranya pot ser difícil, ja que el pacient pot tenir dificultat a expressar en paraules la seva simptomatologia. A més, es pot confondre fàcilment amb la cefalea tensional, per això serà important acudir al professional adequat: neuròleg i fisioterapeuta especialista a la regió cranial, cervical i mandibular.

 

Migranya sense aura

La migranya sense aura és la cefalea més freqüent dins del grup de migranyes sent un 85% de les persones migranyoses. Per saber si tens aquest tipus de migranya has de tenir 5 atacs amb criteris de:

  • Cefalea de 4 a 72 hores
  • Almenys dos dels símptomes següents: Cefalea unilateral; Cefalea Pulsàtil; Intensitat de moderada a severa; Empitjora amb l'exercici


Un altre requisit indispensable per tenir migranya sense aura és tenir un dels criteris següents: Nàusees o vòmits; Fotofòbia i fonofòbia. Aquests símptomes són presents en més del 80% de les crisis de migranya.

Migranya amb aura

La migranya amb aura és molt menys freqüent sent entre el 15% i el 30% del total de les persones que pateixen aquesta cefalea. A diferència de la migranya sense aura, la migranya amb aura afegeix símptomes de disfunció neurològica focal que esdevenen abans o durant la crisi.

L'aura visual sol ser el més comú sent fins a un 90% dels migranyosos amb aura. Podeu incloure símptomes com llums o línies o pèrdua de la visió. També existeix altres tipus d'aura com és l'aura sensitiva que afecta fins al 60% dels pacients (formigueig o parestèsia, adormiment o enganxament) que afecten la mà, cara, llengua; Aura de la parla o llenguatge i aura motora, entre d'altres.

S'ha de complir 3 dels següents criteris:

 

  • Un símptoma d'aura durant almenys 5 minuts
  • Dos o més símptomes d'aura en successió
  • L'Aura dura entre 5 i 60 minuts
  • Almenys un símptoma d'aura unilateral
  • Aura positiu

 

La prevalença de la migranya «crònica» oscil·la entre el 0,5 i 2,4%, sent més freqüent en dones d'edats mitjanes.

Hi ha uns factors de risc modificables que poden propiciar a perpetuar la migranya com són: depressió, escassos ingressos econòmics, ús excessiu de medicació, tractaments ineficaços, obesitat, abús de cafeïna, trastorns del son, traumatismes craniocervicals, dolor crònic.

Per tenir migranya "crònica" has de presentar el següent:

  • Cefalea migranyosa d'almenys 15 dies de durada durant 3 mesos:
  • Tenir 5 atacs de migranya amb/sense aura
  • Durant almeny8 dies al mes per 3 mesos amb migranya amb/sense aura, cefalea que s'alleuja amb trípton

 

Migranya crònica

Tractament

mans juntes

El tractament de la migranya ha de ser avaluat per un neuròleg i recomanem completar l'exploració i diagnòstic per un fisioterapeuta i osteòpata especialista en disfuncions cervicals, cranials i temporomandibulars o ATM.

Part del tractament consisteix a tractar aquells factors de risc que són potencials a perpetuar i a activar la crisi de migranya. A més, molts d'aquests factors són modificables, per la qual cosa l'educació del pacient a canviar alguns hàbits de vida, millorar situacions com el catastrofisme o la depressió poden ser claus en el procés de la seva recuperació. AQUÍ et deixo un exercici que et pot ajudar.

L'ús de medicaments ha d'estar ben calibrat, ja que una presa excessiva no dona bons resultats. D'altra banda, la sobrecàrrega hepàtica deguda a l'excés de medicació pot ser un factor a tenir en compte en tot el procés d'aparició i perpetuació de migranya i altres cefalees.

Hi ha detonants anomenats triggers que poden activar la migranya com són: medicalització, l'estrès, alteracions dels ritmes circadians o cicles alterats de descans, aliments (formatges madurs, nous, xocolata, soja, condiments, picants, alcohol), activitat física.

De vegades es pot confondre amb cefalea tensional, bruxisme,  neuràlgia del trigemin, dolor orofacial, trastorns de la musculatura cervical o dels seus nervis. A la nostra clínica de Girona Roger Montsant  som especialista en el dolor i en trastorns cranials, cervicals i de la regió temporomandibular i ATM

 

Roger Montsant

En línia

Roger Montsant

Hola, en què et podem ajudar?

17:14