Blog

Dolor del dit gros del peu: més enllà del tractament

17/08/2023
Roger Montsant Espígol

Si tens dolor al dit gros del peu o tens algun problema relacionat amb ell en aquest article aprendràs a identificar quins factors poden provocar-te aquest dolor i com es relaciona, el teu dit gros, amb la resta del cos.

Coneix el dit gros del teu peu

El peu i turmell està compost per 33 articulacions i més de 100 músculs, lligaments i tendons. Un dels ossos més important per mantenir una bona biomecànica en caminar és el dit gros del teu peu. Al costat de la resta d'articulacions, músculs i tendons i lligaments, tenir un primer dit del peu saludable t'aportarà equilibri, coordinació i força a cada pas que facis. Si vols moure't saludablement, continua llegint.

 

dit gros del peu

Causes de dolor al dit gros del peu

El peu està dins del top 4 dels principals captors posturals del cos (un dia en parlarem). Un captor postural és allò que si està alterat pot modificar i canviar la postura de tot el cos i pot provocar dolor i alterar la teva estàtica i la manera de caminar. En el cas del dit gros del peu, pot alterar el teu cos si tens algun dels problemes següents:

Alteracions del cos

Genoll en valg o var, neuroma de mortó, atrapament de la branca de baxter o del canal del tars, peu pla, peu cavo, dolor tipus ciàtica que arriba fins als dits o turmell…

Problemes musculars i de lligaments

Contractures, problemes al múscul bessó, tibial posterior, tibial anterior, múscul soli, adductor i abductor del dit gros del peu, flexor curt i llarg del dit gros, músculs interòssies del peu, escurçament dels músculs isquiotibials…

Altres articulacions

Tíbia i peroné, ròtula desviada, pelvis, sacre, ilíac posterior o anterior, cama curta, escoliosi.

Factors estressants

Portar un calçat estressant com talons, calçat d'oficina compressius, xancletes, sandàlies, botes de futbol, ​​peus de gat, rebre constantment cops com jugar a futbol, ​​esports de contacte tipus judo, taekwondo…

Ossos

Metatarsàlgia, galindons, astrágalo anterior, calcani calcificat, calcificacions, osteoporosi…

Traumatismes

Caigudes, cop directe, trencament de la tíbia o peroné, esquinç de turmell, call o callositat, aixafament dels dits…

Infeccions

Fongs, ungla encarnada, talls infectats…

Inflamacions

Artritis, artrosi, tendinitis, fascitis plantar, galindons, dits en arpa o martell, sesamoiditis, hallux valgus, gota, àcid úric, artritis reumatoide.

Com ja vas veient, conèixer la causa del dolor al dit gros del peu no serà tan fàcil, és per això que una bona opció és acudir a un especialista com és el teu metge de confiança, fisioterapeuta, osteopatia, kinesiòleg perquè faci un bon diagnòstic. Si vols conèixer 2 dels músculs més importants del peu, trobaràs aquesta informació aquí (article del meu instagram).

 

Autodiagnòstic fàcil

Segueix els passos per classificar el teu dolor i gravetat del problema:

 • Com i quan va començar el teu dolor?
 • Abans havies tingut aquest dolor?
 • El dolor va començar a poc a poc i ha anat a més o va començar de sobte?
 • A punta de dit, on és exactament el teu dolor? O és un dolor global, intern i que no es pot palpar amb facilitat?
 • És un dolor que desapareix en repòs i augmenta en moure la zona afectada?
 • És un dolor local (es queda en un únic punt), global (és una zona extensa) o irradiat (es dirigeix ​​a tots els dits, o baixa del bessó a la planta del peu)
 • De l'1 al 10 a l'escala de dolor EVA, quin nombre de dolor li posaries? ((1= poc; 10= molt dolor)
 • Has hagut de prendre algun medicament per alleujar el dolor?

A més de tot això, hauries de tenir en compte tot el teu historial mèdic previ per poder entendre una mica millor què tens, perquè ho tens, i com començar amb un tractament eficaç.

Autotest: Relació entre el peu i el cos

La posició dels nostres peus altera tot el cos. Et poso un exemple:

 • Prova de caminar de talons. Les cames i el cul se'n van cap enrere i el tronc i cap cap endavant per compensar i no caure't.
 • Si t'hi fixes, els teus cervicals s'han alterat. La teva columna cervical s'ha adaptat, s'ha rectificat en extensió per mantenir una horitzontalitat de la teva mirada i no perdre l'equilibri, no caure't. Per això, per exemple, el peu pot provocar dolor cervical, marejos o vertígens.

Perill: Aneu al vostre metge

Has d'acudir al teu metge si hi ha senyals d'infecció (supuració a l'ungla, envermelliment, calor local, febre, el dolor et desperta a les nits) o si l'articulació està molt inflada i t'impossibilita caminar, el dolor et desperta a les nits o si en 15 dies el dolor és pràcticament igual d'intensitat.

 

Aleshores entenem que qualsevol canvi del teu peu podria alterar la posició de tot el cos. Serà qüestió de temps i de la capacitat d'adaptació que tingui el cos perquè aparegui dolor i molèsties al peu, o al turmell, genoll, maluc, columna lumbar, cap, marejos, problemes dentals i un llarg etcètera.

 

Si vols aprendre una mica més sobre el dolor, revisa l'article sobre els nociceptors i sensors del dolor. A més, també pots visualitzar aquest post al meu instagram.

 

 

Com començar el tractament?

dit gros del peu

1. Diagnòstic

El problema que tens aporta la informació necessària per conèixer l'estratègia de tractament a seguir. La solució passarà, doncs, per fer un bon diagnòstic, bon interrogatori i exploració de tot el peu i, en la majoria dels casos, de la resta del cos segons el qual s'ha trobat.

Des de la medicina, la fisioteràpia, osteopatia, kinesiologia ens dediquem a explorar correctament el teu cos i fer-te una bona exploració i interrogatori per millorar la teva salut i, en aquest cas, el teu dolor.

Si necessites una valoració i diagnòstic pots consultar els serveis en línia o demanar una cita presencial al centre de salut a Girona.

 

2. Capacitat d'adaptació

El nostre cos té la capacitat d'adaptar-se al nostre entorn. I en el cas del peu i del dit gros del peu (primer i cinquè dit, per exemple) també. Quan se'ns ha ficat una pedra petita dins la sabata tot i poder caminar modificarà poc o molt la nostra petjada.

A més, el cervell constantment ens recordarà que hi ha alguna cosa que no ens deixa caminar correctament. Així que, de forma inconscient, modifica la petjada una mica més, el teu suport, fins i tot pot modificar el teu estat d'ànim... fins que et treus la pedra.

Aquesta espina irritativa (la pedra) es pot traduir amb qualsevol problema de salut que tinguis des de fa temps. Si el teu cos no està gaire saturat d'informació i no està gaire ferit, va solucionant, com pot, el teu problema.

Ara bé, si sotmetem constantment el cos a situacions estressants o impactes molt traumàtics, cops, caigudes, cicatrius, mala alimentació i hàbits tòxics, insomni, medicaments... hi ha un moment que perd la capacitat d'adaptar-se i apareix el problema de salut.

 

El que veig a la meva consulta

A la consulta, moltes vegades observem que els pacients que han tingut dolor al peu, al dit gros o a la cama (per exemple, dolor tipus ciàtica), en l'actualitat malgrat poder estar bé i no tenir dolor, manera de caminar o de moure's s'ha modificat...

El resultat: els ha quedat un caminar patològic, un caminar diferent, malgrat estar bé. Això passa perquè el cervell s'ha acostumat a mantenir una postura, un caminar diferent de l'habitual per adaptar-se a la situació de dolor, per la qual cosa caldrà entrenar el cervell i fer-li entendre que el dolor no existeix per tornar la correcta alineació del nostre cos. i evitar possibles compensacions futures.

 

Autotractament

El més recomanable és que acudeixis al teu metge, fisioterapeuta, osteòpata o kinesiòleg per fer un correcte diagnòstic i tractament del teu dolor del peu, turmell o dit gros. Les preguntes de l'autodiagnòstic us aportaran una informació bàsica per entendre una mica el vostre problema i començar amb algunes pautes de tractament.

Aquí et deixo un exemple d'esquema bàsic per a l'autotractament del dit gros:

 • Causa i estructura: Començar la casa pels fonaments: conèixer la causa del problema i l'estructura afectada. Saber si hi ha un problema a l'articulació o al múscul, lligament. Si tens una infecció o inflamació de la càpsula articular... Sense això serà impossible fer un bon tractament.

 • Teràpia manual: Un cop localitzat l'estructura afectada, fer massatge, estirament, treballar els nervis i les fàscies. La teràpia manual aportarà alleugeriment, confort i millorarà la vascularització i inervació. Aquí et deixo un exemple molt complet. 
 • Exercici terapèutic: Consisteix a realitzar exercicis de mobilitat passiva i activa, estiraments i treball de la força per millorar el llindar del teu dolor i millors les teves sensacions, forma de recolzar el peu i el dit gros. Aquí tens un exemple. 

 • Entrena el teu cervell: Dins l'exercici terapèutic, serà important treballar la consciència corporal per anar millorant, a poc a poc, el llindar del dolor i evitar una actitud de por o caminar patològic.

 

Eines de suport

L'aplicació de calor, fred, cremes o el treball amb les cintes de força ens pot donar suport durant tot el tractament. Aquí et deixo algunes opcions interessants:

 

Què fer si tens dolor?

L'estructura governa la funció: l'estudi del teu cos aportarà, als professionals de la salut, tota la informació necessària per saber com et pot haver afectat el problema del peu i quines estructures necessiten ser estudiades. Un mateix cop, un mateix problema pot tindre un resultat, diagnòstic i tractament totalment diferent.

No importa l'exercici, no importa el massatge ni la tècnica, no importa la crema per al dolor que facis servir... importa conèixer el teu cos, el teu estat de base per començar a tractar. El teu fisioterapeuta, osteòpata i kinesiòleg et poden ajudar.

Si tens dolor al peu, al dit gros del peu oa la cama pots consultar els nostres serveis en línia   o bé posar-te en contacte amb mi i demanar cita presencialment.

Roger Montsant

En línia

Roger Montsant

Hola, en què et podem ajudar?

15:57